matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Paula:
Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać to zadanie?
e
5x
lim
tg2x
x−>0
28 sty 23:35
ford:
1
po wstawieniu x=0 otrzymujemy [
] czyli liczymy granice jednostronne:
0
e
5x
e
5*0
−
1
lim
x→0
−
= lim
x→0
−
=
= −
∞
tg2x
tg2*0
−
0
−
e
5x
e
5*0
+
1
lim
x→0
+
= lim
x→0
+
=
= +
∞
tg2x
tg2*0
+
0
+
różne wyniki obu granic: −
∞
oraz +
∞
oznaczają,
e
5x
że
granica
lim
x→0
nie istnieje
tg2x
29 sty 08:10