trójkąt równoboczny
nick:
Na boku AC trójkąta równobocznego ABC obrano punkt D także |AD|: |DC|=1:2
Oblicz tangens kąta BDC i wyznacz stosunek promieni okręgów wpisanych
w trójkąty ABD i BCD
28 sty 23:14
wredulus_pospolitus:
A coś od siebie

28 sty 23:23
nick:
28 sty 23:32
wredulus_pospolitus:
A przynajmniej rysunek zrobiony został

A może (zaszalejemy) wyliczone |BD|
28 sty 23:33
Eta:
A ja bez "szaleństwa"
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
28 sty 23:37
Eta:

No i bez wyznaczania długości BD
| | tg30o+tgβ | |
tgα=tg(180o−(30o+β))= − tg(30o+β) = |
| |
| | tg30o*tgβ−1 | |
tgα= 3
√3
≈≈≈≈≈≈≈≈≈ i po b
ólu
| | tgα+tgβ | |
korzystałam ze wzoru tg(α+β}= |
| i z trójkąta "ekierki " 30o,60o,90o |
| | 1−tgα*tgβ | |
28 sty 23:53
Mila:
Okręgi wpisane.
28 sty 23:58
Eta:
Ajjj ... przeczytałam opisane
29 sty 00:03
Eta:
|BD|=
√25a2+3a2 = 2
√7
| | 1 | |
P1=P(ABD)= |
| *6a*2a*sin60o = ...= 3a2√3 , P2= 6a2√3 |
| | 2 | |
| | 6a+2a+2a√7 | |
p1= |
| = a(4+√7) p2=.....= a(5+√7) |
| | 2 | |
Ze wzoru P=rp
......................... r
1=..... , r
2=......
dokończ obliczenia
29 sty 00:23