nie istnieje granica jednostronna
analiza: Narysuj funkcję, która spełnia warunek:
w x=2 nie istnieje granica lewostronna funkcji, a funkcja jest określona na otoczeniu x=2
Jedyne co znalazłam, to to, że przykład funkcji w której nie istnieją (z resztą obie)
granice jednostronne to sin (1/x) w x=0, zatem u mnie by było: sin (1/x−2) w x=2
ale pytanie jak to narysować, bo chyba nie bardzo się da bez kompa/programu
i czy rzeczywiście spełnia te warunki?
Znacie jakąś inną funkcję, która by spełniała te założenia?
28 sty 23:02
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | 1 dla x∊Q\{2} | |
| f(x) = | ⎩ | 0 dla x∉Q |
|
28 sty 23:09
wredulus_pospolitus:
powyższa funkcja:
1) nie jest określona w x=2
2) nie posiada granicy lewostronnej (prawostronnej zresztą też, ale tutaj zadanie nie narzuca
nam niczego)
Warunki zadania spełnione
28 sty 23:10
analiza: Aha... Bo nie musze mieć ciągłości... i mam tylko punkty? i wtedy nie ma granicy?
28 sty 23:14
analiza: Albo nie, nie umiem sobie tego wyobrazić...
A tym bardziej narysować
28 sty 23:17
wredulus_pospolitus:
jednak łatwiej będzie narysować coś takiego:
f(x) = {1 gdy x∊A\{2} &0 gdy x∉A}
| | (x+2)−1 | |
gdzie A = {x∊R ; |
| ∊Q} |
| | 2 | |
I będzie to prosta y = 0 z szeregiem punktów 'pustych' dla których funkcja będzie przyjmować
| | 5 | |
wartość y=1 (począwszy od x = − |
| 'zagęszczając' się coraz bardziej zbliżając się do x=−2 |
| | 2 | |
| | 3 | |
i później symetrycznie będąc coraz rzadziej aż do x = − |
| |
| | 2 | |
28 sty 23:20
wredulus_pospolitus:

tak mniej więcej będzie wyglądała ostatnia zaproponowana funkcja (oczywiście Ty rysując
'dokładniej' możesz pokazać otoczenie x = −2
28 sty 23:22
analiza: Rozumiem, że mówiłes o otoczeniu x=2?
| | x−2 | |
I |
|  ? |
| | 2 | |
29 sty 20:28