oblicz odleglosc
Oliwia: Obliczyc odległosc punktu P = (2;−5;1) od prostej l : x = t; y = 1 − 2t; z = −3+ 2t;
bardziej niz na rozwiazaniu zalezy mi na schemacie dzialania bo pierwszy raz widze takie
zadanie
28 sty 22:21
jc:

Punkt Q=(0,1,−3) oraz wektor v=(1,−2,2) definiują prostą.
Dwa wektory v i P−Q rozpinają równoległobok.
Odległość P od prostej to wysokość równoległoboku.
h = pole / (długość podstawy) = | (P−Q) x v | / |v|
|v| to oczywiście długość wektora v.
x oznacza iloczyn wektorowy.
A teraz do liczenia...
28 sty 22:31
Oliwia: skad te punkty Q i V sie pojawily?
28 sty 22:38
jc:
Q to punkt, przez który przechodzi prosta
v wyznacza kierunek prostej
W chwili t jesteś w punkcie Q + tv
x = t
y = 1 − 2t
z = −3+ 2t
(x,y,z)=(0,1,−3) + t (1,−2,2)
28 sty 22:47