wyznaczanie ekstremów
kasiaa: Proszę o pomoc w zadaniu: wyznaczanie ekstremów funkcji f(x,y) przy warunku g(x,y)=0
Przedsiębiorstwo wytwarza jednorodną produkcję. Ustalono, że pomiędzy wielkością produkcji z a
liczbą maszynogodzin x oraz roboczogodzin y zachodzi zależność z=xy. Przedsiębiorstwo ma
wyprodukować 500 wyrobów. Przeciętny koszt jednej maszynogodziny wynosi 2, a jednej
roboczogodziny 1. Określić optymalną wielkość czynników produkcji, przyjmując za kryterium
optymalności koszt związany z wytworzeniem planowanej produkcji.
28 sty 22:19
wredulus_pospolitus:
no i na czym KONKRETNIE polega problem

Znasz procedurę wyznaczania ekstremum funkcji dwóch zmiennych
28 sty 22:36
kasiaa: Jaka będzie funkcja f(x,y), a jaki warunek g(x,y)=0?
28 sty 22:39