Przekształcenia liniowe
Student: Macierz przekształcenia liniowego L: R
n −> R
m ma postać:
5 −1 −1 0 0
8 −4 1 1 2
Wyznacz n,m n∊N
+, a następnie zapisz przekształcenia L za pomocą wzoru.
To był ostatni wykład na którym nie mogłem być i teraz nie wiem jak rozwiązywać takie zadania.
Materiały odnośnie przekształceń liniowych przeczytałem ale nie nadal nie wiem co mam z tym
zrobić
28 sty 22:02
Pytający:
Oznaczmy przez A podaną macierz. Jak pomnożysz lewostronnie przez tę macierz wektor X∊ℛn, to
otrzymasz jakiś wektor Y∊ℛm. Znaczy AX=Y. Żeby to mnożenie było wykonalne X musi mieć tyle
wierszy, co A kolumn, znaczy X∊ℛ5, natomiast wynik ma tyle kolumn, co A wierszy, znaczy Y∊ℛ2
(X, Y to wektory kolumnowe).
A*[x1,x2,x3,x4,x5]T=[5x1−x2−x3, 8x1−4x2+x3+x4+2x5]T=[y1,y2]T
znaczy
L: R5→ R2
L(x1,x2,x3,x4,x5)=(5x1−x2−x3, 8x1−4x2+x3+x4+2x5)
28 sty 22:29
Student: I o takie wytłumaczenie mi chodziło, dzięki stary !
28 sty 22:34