Pochodna z całki oznaczonej
takitrzeci:
−x
f(x) = ∫ ex2
0
Oblicz f'(1)
28 sty 21:31
takitrzeci: f'(x)=e(−x)2−e0=ex2−1
Zatem f'(1)=e−1
Próbowałem wpisać to do wolframa to mi wyszło inaczej
28 sty 21:32
takitrzeci: .
28 sty 23:32
wredulus_pospolitus:
I słusznie, że inaczej wyszło

1)
f(x) = ∫
0{
−x e
x2 dx <−−− musisz zamienić granice całkowania −x < 0)
2) więc:
f(x) = F(0) − F(−x)
3) więc:
f'(x) =
0 − F'(x) = − e
x2
4) więc:
f'(1) = −e
28 sty 23:37
Adamm:
f'(x) = e(−x)2*(−1)
na mocy pochodnej złożenia i zasadniczego twierdzenia rachunku całkowego
f'(1) = −e
28 sty 23:37
Adamm:
@wredulus
yyy
nie
28 sty 23:38
takitrzeci: A skąd się bierze tam *(−1)?
Ja korzystałem jedynie z zasadniczego tw rachunku całkowego, bo przecież i tak pierwotna z
ex2 (ile by nie wynosiła), bo obliczeniu pochodnej ponownie wyniesie ex2
28 sty 23:57
Adamm:
g(x) = −x, h(x) = ∫0x ex2 dx
f(x) = (h o g)(x)
f'(x) = (h' o g)(x) g'(x) = e(−x)2*(−1)
29 sty 00:03
wredulus_pospolitus:
Adamm ... ale co nie?
chodzi Ci o:
∫0−x g(x) dx = − ∫−x0 g(x) dx
czy o:
∫−x0 g(x) dx = F(0) − F(−x)
jedyne co to przy F'(−x) zapomniałem wstawić minusa
29 sty 01:52