matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeżeli a_1,a_2,a_3, ... są dodatnimi wyrazami ciągu (a_n) spełniającego warunek
mamon:
Jeżeli a
1
,a
2
,a
3
, ... są dodatnimi wyrazami ciągu (a
n
) spełniającego warunek
a
n
+
1
=2
2
dla n ∊{1,2,3....} to prawdą jest że:
a
n
a
n
+
2
A:
=4
n
a
n
a
n
+
2
B:
=2
n
+
1
;
a
n
a
n
+
2
c:
=2*4
n
;
a
n
a
n
+
2
D:
=8*4
n
a
n
odp to C. Proszę o wyjaśnienie
28 sty 21:25
mat:
Źle przepisujesz
a
n+1
miało być
=2
n
a
n
a
n+2
a
n+2
a
n+1
=
=2
n+1
2
n
=2*2
n
*2
n
=2*2
2n
=2*4
n
a
n
a
n+1
a
n
28 sty 21:32
mamon:
dlaczego mnożysz na począku?
28 sty 21:57