matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie którego lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometryczne
eskimos2:
Rozwiąż równanie którego lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego: A)
1
x
2
1
x
3
1
x−
+
−
+
−
+... = 1;
2x
2
4x
4
8x
1
Czy jednym wyrazem jest x−
? i jakie tu będzie q?
2x
28 sty 21:17
mamon:
up
28 sty 21:35
Mila:
x≠0 Rozważ sumę dwóch ciągów
x
2
x
3
x
a
n
: x,
,
,... q
1
=
2
4
2
x
|
|<1⇔x∊(−2,2)
2
−1
1
1
1
b
n
:
, −
, −
,... q
2
=
2x
4x
8x
2
Licz teraz sumy:
28 sty 22:20