ciągi
mamon: 1. Jeżeli wyrazy ciągu (a
n) spełniają warunki a
1>0 o |a
n * a
n+1|<
√3a
n+1 dla n ∊
{1,2,3,....} to prawdą jest że:
A. a
2=3;
Ba
n2<3;
Cciąg a
n jest malejący;
Da
2=9;
ODP TO C.
2.
Dla dowolnych ciągów (a
n) i (b
n), takich że lim (n−>
∞) a
n = 0 i lim b
n = 0 i b
n =/=0,
prawdą jest że:
| | an | |
D. lim(n−>∞) |
| nie istnieje; |
| | bn | |
ODP to D.
Proszę o wyjaśnienie.
28 sty 20:50
Adamm:
1.
tutaj prawdziwa jest odpowiedź 'B'
2.
żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
28 sty 21:04
mamon: proszę o wyjaśnienie dlaczego B
28 sty 21:09
mat: w sumie to zadanie jest durne,
skoro nie wiemy nic o ciągu an
to niech np a3=0, a4=π
Nierówność spełniona, a π2>3
28 sty 21:17
mat: chyba ze a
n>0 tam ma być?
ale to też nie jest problem
| | 1 | |
a3= |
| , a4=n, gdzie n − ,,duże" |
| | n | |
28 sty 21:18