ciągi
xxx: Dany jest ciąg określony rekurencyjnie: a1=5; an+1=4an + 1
Oblicz sumę czterdziestu początkowych wyrazów tego ciągu
28 sty 20:39
mat: a jakby było tak: a
1=5, a
n+1=4a
n to by był ciąg .....
to +1 nam nie przeszkadza zbytnio

przy sumie 40 początkowych wyrazów pojawi się
dodatkowe 39 jedynek
28 sty 20:46
xxx: myślałam nad tym, ale nie wiedziałam jak to zapisać. dziękuję
28 sty 20:51
Satan: Jak to nie ma znaczenia?
a1 = 5
a2 = 21
a3 = 85
a4 = 341
a5 = 1365
A według Ciebie ich ilość wynosi 39. Sprawdźmy:
a1 = 5
a2 = 20
a3 = 80
a4 = 320
a5 = 1280
Chyba jednak ciut więcej wynosi ta różnica, niż 39. Gdyby tak było, to różnica każdego wyrazu
pomijając pierwszy byłaby równa 1. A nie jest.
28 sty 20:58
Mila:
xxx, nie uczyłeś się jak wyznaczyć jawną postać ciągu?
28 sty 21:04
mat: Tak, miałem właśnie pisać że za prosto, 1+4+16...
28 sty 21:05
mat: Taką sumę trzeba dodać
28 sty 21:06
Satan: Sam nie wiem jak to zrobić, ale zauważyłem, że jak odejmiemy kolejne wyrazy, to dostajemy jakąś
potęgę dwójki.
a2 − a1 = 16
a3 − a2 = 64
a4 − a3 = 256
Tak więc coś tu na rzeczy musi być
28 sty 21:09
28 sty 23:19
Mariusz:
a
1=5; a
n+1=4a
n + 1
∑
n=1a
nx
n=A(x)
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞4a
n−1x
n+∑
n=2∞x
n
| | x2 | |
∑n=2∞anxn=4x(∑n=2∞an−1xn−1)+ |
| |
| | 1−x | |
| | x2 | |
∑n=1∞anxn−5x=4x(∑n=1∞anxn)+ |
| |
| | 1−x | |
| 5x−4x2 | | 4Ax | | Bx | |
| = |
| + |
| |
| (1−4x)(1−x) | | 1−4x | | 1−x | |
4Ax(1−x)+Bx(1−4x)=5x−4x
2
(4A+B)x+(−4A−4B)x
2=5x−4x
2
4A+B=5
−4A−4B=−4
−3B=1
A+B=1
A=1−B
| | 4 | | 1 | |
A(x)=∑n=1∞ |
| 4nxn+∑n=1∞(− |
| xn) |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 02:51