W monotonicznym ciągu geomtrycznym wyraz piąty jest odwrotsnościa wyrazu pierwsz
mamon: W monotonicznym ciągu geomtrycznym wyraz piąty jest odwrotsnościa wyrazu pierwszego, a wyraz
czwarty jest sumą wyrazu drugiego i trzeciego. Wyznacz drugi wyraz ciągu
28 sty 20:31
mamon: up
28 sty 20:38
mat:
a
4=a
2+a
3
więc:
| | 1 | |
a1q5= |
| oraz a1q3=a1q+a1q2 |
| | a1 | |
Z drugiego równania
q
3=q+q
2 →q
2=1+q (bo q≠0, bo ciąg ma być monotoniczny)
stąd q=....
| | 1 | |
i wracajac do a1q5= |
| , a1=... |
| | a1 | |
28 sty 20:50
Eta:
a5=a1*q4
28 sty 20:52
mat: tak!
28 sty 20:53
Eta:
28 sty 20:53
mamon: w drugim równaniu ma być równanie kwadratowe?
28 sty 21:00