funkcja liniowa
Durek: Mam takie zadanie:
Wyznaczyć wzór funkcji liniowej f wiedząc, że jej wykres przecina oś OY w punkcie o rzędnej 2,
a −1 jest miejscem zerowym funkcji f.
Ktoś pomoże?
28 sty 19:55
czy: No dobrze, ale w czym problem konkretnie?
Funkcja liniowa jest postaci y = ax + b
Z warunków zadania wiemy, że:
Funkcja przecina oś OY w punkcie o rzędnej 2 oraz −1 jest miejscem zerowym tej funkcji.
Skoro przecina oś OY, to w tym punkcie współrzędna X wynosi 0 (spójrz na układ współrzędnych).
W takim razie f(0) = 2, a więc 2 = 0*x + b, stąd b = 2
Dodatkowo −1 jest miejscem zerowym, więc f(−1) = 0, czyli 0 = a*(−1) + 2 ⇒ a = 2
Wzór funkcji:
y = 2x + 2
28 sty 20:03