cosinus
sylwiaczek: nie zadanie, ale prosze o wytlumaczenie pewnej kwestii xd
kiedy cosinus zjada minus?
mam np:
cos(−x)
−cos(x)
to w ktorym sie to zastosuje?
28 sty 19:47
mat: tak, cos(−x)=−cos(x)
z kolei sin(−x)=sin(x)
| | π | | π | | 1 | |
np cos(− |
| )=cos( |
| )= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
28 sty 19:49
sylwiaczek: nie na odwrot?
sin(−x)=−sin(x) i cos(−x)=cos(x)?
28 sty 19:53
Adamm:
cos(−x) = cos(x)
sin(−x) = −sin(x)
−cos(x) = cos(x+π)
28 sty 19:54
Mila:
mat, źle to napisałeś.
1)
Funkcja cosinus (x) jest funkcją parzystą( wykres symetryczny względem osi OY)
⇔cos(−x)=cos(x)
2)
funkcja sinus (x) jest funkcją nieparzystą to sin(−x)=−sin(x)
28 sty 19:57
sylwiaczek: odnoszac sie do −cos(x)=cos(x+π)
czyli np −cos30 = cos(30+180)= cos210?
28 sty 19:58