matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje cyklometryczne
Votu:
−3*π
arcctg(ctg(
)). Jak coś takiego policzyć? Muszę operować na przedziale x∊[0,π]
2
Na początek liczę ctg?
−3*π
3π
π
π
ctg(
)=−ctg(
)=−ctg(π+
)=−ctg(
)
2
2
2
2
π
π
arccrtg(−ctg(
)=−
2
2
Dobrze?
28 sty 19:35
mat:
ctg(π/2)=0
π
arcctg(0)=
2
28 sty 19:43