Przestrzenie liniowe
kasia: 1) jeżeli mam zapis lin{α, β} czy to oznacza że α i β tworzą bazę?
2) jeżeli α ∊ V , to a*α także ∊ V , ponieważ jest kombinacja liniowa α?
3) czy przestrzeń liniowa R2 posiada nieskończenie wiele różnych podprzestrzeni? Uzasadnij.
4) czy przestrzeń liniowa R2 posiada nieskończenie wiele różnych baz? Uzasadnij.
28 sty 19:34
Adamm:
1)
Niekoniecznie. Może być α = β i wtedy nie tworzą bazy
2)
tak, o ile a∊K, gdzie K to nasze ciało
jest to napisane w aksjomatach przestrzeni liniowej
3)
Tak
Aα = {αx : x∊R} są różnymi podprzestrzeniami R2
4)
Tak
matematyka.pisz.pl/forum/384998.html
zapomniałem dopisać, taką bazę tworzą np. wektory które mają współrzędną
0 w n−1 miejscach, i 1 w jednym z nich
dla R2 mogłoby to być (0, 1) i (1, 0)
28 sty 19:52
Adamm:
Poprawka
Aα = {(x, αx) : x∊R}
28 sty 19:54
kasia: Dziękuję serdecznie
28 sty 19:54
kasia: 4) nie do końca wiem jak to zapisać.
Wezmę taka baze
[0, 1, 0, 1]
[1, 0, 1, 0]
I chciałabym pokazac, że może być nieskończenie baz tego typu
[0, 1*a, 0, 1*a]
[1*a, 0, 1*a, 0]
Dla a∊K
Tylko nie wiem czy w tym zapisie widać o co mi chodzi
28 sty 20:16
kasia: 3) czy α∊R?
28 sty 20:24
mat: tak
28 sty 20:26
kasia: Czy α to stała?
28 sty 20:28
kasia: Już chyba rozumiem. Każda podprzestrzen ma "swoją α"
28 sty 20:31
mat: tak
28 sty 20:31
kasia: Dzięki @mat. Mógłbyś zerknąć na to moje 4, czy to dobry sposób?
28 sty 20:37
mat: Nie do końca rozumiem, ale w R2 bazą będą np:
Ba={(a,0), (0,a)}, gdzie a≠0, a∊R
28 sty 20:39
kasia: O to mi chodziło, pomieszalam R
4 z R
2...

przemęczenie materiału . Dziękuję
28 sty 20:53
kasia: Ostatnie pytanie dla pewności :
Przestrzeń Rn −>, baza składa się z n wektorów, każdy ma n współrzędnych?
28 sty 20:58
Adamm:
tak
28 sty 21:01
kasia: Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
28 sty 21:19