ostroslupy
mat-fiz-inf:

Podstawą ostrosłupa o równych krawędziach bocznych jest prostokąt, którego boki mają długość 6
cm i 8 cm. Długość wysokości ostrosłupa jest równa 12 cm. Oblicz pole przekroju ostrosłupa
płaszczyzną przechodzącą przez jedną z przekątnych podstawy i równoległą do krawędzi bocznej
ostrosłupa.
We wskazówce mam, że opisany trójkąt jest trójkątem równoramiennym, którego długość wysokości
jest równa połowie krawędzi bocznej ostrosłupa.
Byłby mi ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego lub w jaki sposób inaczej to obliczyć?
Prawidłowa odpowiedź to 32,5 cm
2.
28 sty 18:54
Mila:
Szkoda, że rysunek bez oznaczeń, zaraz po kolacji narysuję.
Może takie wyjaśnienie wystarczy ? Oznacz wszystko tradycyjnie
1)Ostrosłup ABCD, O− punkt przecięcia przekątnych
2) OE− wysokość przekroju
OE||AS
OE jest odcinkiem łączącym środki boków ΔACS zatem jest równy połowie |AS|
(Pan Tales)
28 sty 19:19
mat-fiz-inf: Skąd wiemy, że OE||AS?
28 sty 19:37
mat-fiz-inf: aaa, z treści zadania.
28 sty 19:38
mat-fiz-inf: A skąd wiemy, że OE jest odcinkiem łączącym środki boków ΔACS?
28 sty 19:39
Mila:
| AO | | SE | |
Z tw. Talesa. |
| = |
| =1⇔|SE|=|EC| |
| OC | | EC | |
28 sty 19:52
mat-fiz-inf: Hmmmm, dziwne.
28 sty 20:01
Mila:

Jeżeli ramiona kąta przetniemy prostymi równoległymi ,
to odcinki wyznaczone na jednym ramieniu są proporcjonalne do odpowiednich odcinków
wyznaczonych na drugim ramieniu.
W zadaniu:
OE II AS z treści zadania
Przecięto prostymi równoległymi ramiona kąta ACS⇔
| AO | | SE | | SE | |
i |
| = |
| ⇔ |
| =1⇔|SE|=|EC| |
| OC | | EC | | EC | |
w takim razie E jest środkiem SC, O jest środkiem AC ⇔
potrafisz to uzasadnić?
Zapamiętaj.
Odcinek łączący środki boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku
i równy jego połowie.
28 sty 20:48