Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometryczn
mamon: Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego:
28 sty 18:01
Mariusz:
| 4 | | | |
| = |
| // Gdyby równość nie zachodziła nie mielibyśmy ciągu geometrycznego |
| 2x | | 4 | |
// i zadanie byłoby źle przepisane
2x
2=(5x+3)(x−2)
5x
2−10x+3x−6=2x
2
3x
2−7x−6=0
28 sty 18:14
Mila:
x≠0
2<|x|
x<−2 lub x>2
rozwiąż
28 sty 18:15
PW: Iloraz q tego ciągu:
(liczysz w pamięci i tylko zapisujesz jak wyżej, to za łatwe żeby robić jakieś uroczyste
wyliczenia).
Nieskończony ciąg geometryczny jest sumowalny, gdy |q|<1, a więc musi być
Po rozwiązaniu tej nierówności stosujesz wzór na sumę szeregu geometrycznego.
28 sty 18:16
PW: Nie ma szans, pora na emeryturę
28 sty 18:18
vvool: Widocznie dla niektórych nadchodzi czas, aby krzyżówki rozwiązywać
na stare lata w ciepłych kapciach
28 sty 18:23
Mila:
vvool jesteś trochę zgryźliwy w stosunku do nas
28 sty 18:38
vvool: Proszę mnie tak nie odbierać
28 sty 18:39
Mariusz:
Mila i PW uwzględniliście dość ważne założenie które ja opuściłem
Założenie które uwzględniliście zapewnia zbieżność szeregu geometrycznego
28 sty 18:41
mamon: pomocy, wychodzi mi x1=3 i i x2=−2/3 a w odpowiedziach jest tylko 3 pomimo że nie jest w
przedziale
28 sty 18:55
mamon: a dobra jednak jest hah, mój błąd.
28 sty 18:57
Mila:
3>2 więc jest w przedziale (2,
∞)
28 sty 19:07