Całka
Wektoria: Jak obliczyć całkę:
Właściwe polecenie brzmi:
,,Zbadaj zbieżność całki", natomiast granice całkowania to od 1 do
∞. Wdzięczność moja nie
znałaby granic za wyjaśnienie obu zagadnień (wskazówek dotyczących całkowania oraz badania
zbieżności).
esteban: Badanie zbiezności całki sprowadza się do sprawdzenia czy istnieje skończona granica (w tym
wypadku)
Można to zrobić na kilka sposobów:
1.licząc wprost z definicji, czyli wyznaczyć całkę, podstawić granice całkowania, obliczyć
granicę.
2.Można także skorzystać kryterium porównawczego: Oznaczmy funkcję podcałkową jako f(x) =
Teraz wystarczy znaleźć taką funkcję g(x) , że :
1) 0≤g(x)≤f(x) dla każdego x∊(1,
∞) − wtedy jeżeli ∫
1∞g(x)dx jest rozbieżna, to nasza całka I
jest także rozbieżna
2) 0≤f(x)≤g(x) dla każdego x∊(1,
∞) − wtedy jeżeli ∫
1∞g(x)dx jest zbieżna, to nasza całka I
także jest zbieżna
3. Istnieje także kryterium ilorazowe. Żeby z niego skorzystac musimy znaleźć taką funkcję
g(x), że
| f(x) | |
| = K − gdzie K jest jakąś liczbą (nie może być =∞ na przykład) i K >0 i wtedy obie |
| g(x) | |
całki są jednocześnie zbieżne lub rozbieżne