matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę ciągu i obliczyć granicę
Dawid:
Obliczyć granicę:
3x−sin2x
lim =
=
e
x
−e
−
x
x→0 W mianowniku jest e do potęgi x minus e do potęgi minus x lim =
√
4n
2
+2
−
√
4n
2
+3n
n→
∞
28 sty 17:09
Mariusz:
3x−sin(2x)
2x
2x
e
x
−e
−x
3
sin(2x)
2x
(
−
)
2
2x
e
x
−e
−x
3
sin(2x)
2x
(
−
)
e
x
2
2x
e
2x
−1
(4n
2
+2)−(4n
2
+3n)
√
4n
2
+2
+
√
4n
2
+3n
−3n+2
√
4n
2
+2
+
√
4n
2
+3n
29 sty 02:33