Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 24, zaś s
mamon: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 24, zaś suma trzech
początkowych wyrazów jest równa 21. Wyznacz ten ciąg.
28 sty 17:02
mamon: up
28 sty 17:20
vvool: S1=a1+a1q+a1q2=21
a1(1+q+q2)=21 ⇔ a1=211+q+q2
S2=a11−q=24
211+q+q2*11−q=24
211−q3=24
21=24−24q3
24q3=3
q3=18
q=12
a1=(21)(1+(1/2)+(1/4))=(21)/(7/4)=84/7=12
S=(12)*(1−(1/2)n)/(1−(1/2))
28 sty 17:31
mamon: możesz wyjaśnić mi 4 linijke?
28 sty 17:37
vvool: Gdy |q|<1 to suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego ma wzór
Skoro suma 3 to 21, a wszystkich 24 to pewnie |q|<1
| | 21 | |
I teraz podstawiam w miejsce a1= |
| |
| | 1+q+q2 | |
28 sty 17:41