funkcja
vvool: wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x)=x+4x−8
28 sty 17:00
PW: Dobrze jest przekształcić do postaci kanonicznej.
28 sty 17:02
vvool: f(x)=(x−8)+12x−8=1+12x−8
28 sty 17:03
PW: No i widać
nie przyjmuje wartości 0.
Wszystkie pozostałe wartości są osiągane, bo równanie
ma rozwiązanie (jest równoważne równaniu liniowemu).
Skoro jest tak jak napisaliśmy wyżej, to
nie przyjmuje tylko wartości ....
28 sty 17:24
vvool: f(D)=R/{1}?
28 sty 17:33
PW: R\{1}, symbol odejmowania zbiorów to "\"
28 sty 17:36
vvool: Czyli wniosek taki, że odpada z dziedziny zawsze ta liczba przed ułamkiem?
X+ CK to f(D)=R\{X}?
28 sty 17:37
PW: Ale po co tworzysz takie "przepisy" − chcesz obciążać sobie pamięć? Nie warto. Jeżeli
dostaniesz takie zadanie, to i tak będziesz musiał to jakoś pokazać.
28 sty 17:42
vvool: Czy konieczne jest uwzględnienie w≠0?
Bo rozumiem, że dla każdej liczby x≠8 ten ułamek nigdy nie będzie 0.
28 sty 17:45
PW: (2) 12 = w(x−8)
| | 12 | |
Równanie liniowe (2) rozwiązane, pokazaliśmy, że funkcja g(x)= |
| osiąga wartość w dla |
| | x−8 | |
pewnego x≠8.
Nie można wykonać dzielenia przez "w", żeby przejść z (2) do (3) bez założenia w≠0.
28 sty 18:02
vvool: ok rozumiem dzięki
28 sty 18:05