trygonometria
gggmatmix: |cos2x−1|=1/2
cos2x−1=1/2 lub cos2x−1=−1/2
jak dalej mam przekształcić? co zrobić z −1?
28 sty 16:41
Jerzy:
Przenieść na prawą stronę.
28 sty 16:48
gggmatmix: I wtedy będę miała cos2x=3/2 lub cos2x=−3/2.
I jak dalej zapisać? Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość 3/2?
28 sty 17:00
vvool: |cos(2x)−1|=12
cos(2x)−1=12 ∨ cos(2x)−1=−12
cos(2x)=32 ∨ cos(2x)=12
cos(x) przyjmuje wartości <−1;1> więc cos(2x)=32 odpada
i liczysz
cos(2x)=12
28 sty 17:12
gggmatmix: Dziękuję!
28 sty 17:32