matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calki przed podstawianie
Ania:
Oblicz całki metodą przed podstawianie:
x
7
1) ∫
dx
(1+x
2
)
5
x
4
2) ∫
dx
x
10
+1
x
2
3) ∫
dx
√
1−x
6
28 sty 16:37
Jerzy:
1) t = x
2
+ 1
28 sty 16:44
Jerzy:
2) x
5
= t
28 sty 16:45
Jerzy:
3) x
3
= t
28 sty 16:46