postać odcinkowa
kila: zapisać w postaci odcinkowej
x+3y−1=0
po przekształceniu
x+3y=1
jedynkę mam już z prawej strony, to koniec?
28 sty 15:36
28 sty 15:41
kila: okej dziękuję wystarczyło wyznaczyć punkty przecięcia z osiami i do wzoru
a jeśli chodzi o postać parametryczną tego samego równania?
28 sty 15:44
Mila:
1) Można tak:
k: x+3y−1=0
v→=[1,3] jest prostopadły do danej prostej k
k→[3,−1] jest równoległy do tej prostej
P=(1,0)∊k
Równanie parametryczne:
x=1+3t
y=0−t, t∊R
2) II sposób
P=(1,0), Q=(−2,1) − punkty należące do prostej k
PQ→=[−3, 1] wektor kierunkowy prostej
równanie jw.
28 sty 17:26