Kula daje fula
dlaczego: Mam 3 kule ktore musze wlozyc do 5 szuflad. Na ile sposobow moge wlozyc te kule tak zeby kazda
poszla do osobnej szuflady?
28 sty 13:51
dlaczego: Szuflady sa ponumerowane
28 sty 13:51
dlaczego: 5*4*3m
28 sty 13:52
dlaczego: 5*4*3?
28 sty 13:52
PW: Po prostu wybierasz szuflady, w których umieści się po jednej kuli. Wyborów takich jest
Zakładamy, że kule są nierozróżnialne.
28 sty 15:10
dlaczego: A 5*4*3 byloby kiedy?
28 sty 15:23
PW: Nie umiem odpowiedzieć na takie pytanie. Próbujesz rozwiązywać zadanie metodą "a może
pomnożyć", "a moze dodać", a może jeszcze coś co przyjdzie do głowy.
Trzeba zbudować model matematyczny doświadczenia, a potem liczyć.
U mnie modelem matematycznym jest wybór trzech elementów spośród pięciu (wskazuję spośród
pięciu trzy szuflady, w których umieścimy po jednej kuli)..
28 sty 15:40
dlaczego: no ja to zadanie widzialem analogicznie jak zadanie w szeregu, w ktorym prawie zawsze uzywa sie
permutacji bądź wariacji bez powtorzen zeby ulozyc ludzi w szeregu, no bo przeciez, tutaj tak
samo jak w szeregu, mozna ustawic jednostkę ( w tym przypadku pilke) w dowolne miejsce w
szeregu (tutaj w szufladzie) tak, że na początku ma 5 miejsc, potem kolejna ma możliwość
zajęcia tylko 4, bo jedno miejsce jest zajęte (tak jak w szeregu) i potem 3
28 sty 16:18
PW: Ustawianie w szeregu zakłada, że mamy trzy rozróżnialne elementy (np. trzy osoby) i tym
elementom przyporządkowujemy "miejsce w szeregu" (w tym wypadku byłby to numer szuflady).
W zadaniu tak nie jest, kule nie mają cech szczególnych (możemy kule już rozmieszczone w
szufladach zamieniać między sobą, a nikt tego nie zauważy). a więc licząc 5•4•3 bierzemy zbyt
wiele możliwości.
28 sty 16:58
dlaczego: A co jesli kule byly ponumerowane?
28 sty 19:32
dlaczego: ?
29 sty 17:21
Pytający:
3 kule, 5 szuflad
Sposobów włożenia tych kul do osobnych szuflad jest:
| | |
• szuflady rozróżnialne, kule rozróżnialne: 5*4*3= | *3!=60, |
| |
| | |
• szuflady rozróżnialne, kule nierozróżnialne: | =10, |
| |
• szuflady nierozróżnialne, kule rozróżnialne: 1,
• szuflady nierozróżnialne, kule nierozróżnialne: 1.
29 sty 17:32