Wyznaczanie współczynników w wielomianie
Pawel: Wyznacz liczby rzeczywiste a,b,wiedząc, że liczba 1+2i jest pierwiastkiem wielomianu
W(z)=z4+az2+b
Pomyślałem, że skoro pierwiastkiem jest 1+2i to 1−2i też jest pierwiastkiem; pomnożyłem
(z−1−2i)(z−1+2i)
Potem wielomian podzieliłem przez wynik i napisałem, że reszta musi być równa zero, ale nie
wiem czy dobrze kombinuję.
Stanąłem na −az2+8z+b−45=0
28 sty 13:16
Adamm:
W(z) = (z−1−2i)(z−1+2i)(z+1+2i)(z+1−2i)
zauważ że W(−z) = W(z)
28 sty 13:48
Pawel: Okej widzę to tylko jak to zapisać, żeby na egzaminie się nie czepiła ?
28 sty 14:17
ABC: kwiatka jej przynieś

rób po chłopsku żeby nie myślała że się wymądrzasz:
(1+2i)
2=−3+4i
(1+2i)
4=−7−24i
W(1+2i)=−7−24i+a(−3+4i)+b=0
(−7−3a+b)+i(4a−24)=0
stąd re i im się zerują czyli a=6, a następnie b=25
28 sty 14:26
Pawel: Dzięki wielkie

Adamm i ABC
28 sty 20:24