funkcje
Bakuś: Określ przedziały wypukłości /wklęsłości
f(x)= esinx
28 sty 13:06
Jerzy:
Policz drugą pochodną.
28 sty 13:18
Bakuś: f'(x)=esinx*cosx
f''(x)=esinx*cos2x−sinx*esinx=esinx(cos2x−sinx)>0
wykładnicza zawsze dodatnia
ale nie wiem jak rozwiązać cos2x−sinx>0
28 sty 13:25
Jerzy:
Podstaw: cos2x = 1 − sin2x
28 sty 13:27
Bakuś: 1−sin2x−sinx>0
sin2x+sinx −1 <0
t=sinx
t2+t−1<0
Δ=1+4=5
no i ogólnie to wychodzi jakieś tam t=(−1+−√5)/2 ale jak z tego wrócić do sinusów to ..
28 sty 13:33
Jerzy:
Po podstawieniu sinx = t , musiż założyć: − 1 ≤ t ≤ 1
28 sty 13:36