y=lnx
Karolina: Mam takie pytanie na jakiej podstawie możemy stwierdzić, że gdy y=lnx => x= ey => x=elnx
Znam wykres y=ln x
Chodzi mi tylko o to, jak to zrozumieć, patrząc na wykres, a nie ucząc się na pamięć tej
definicji(chyba że nie da się inaczej) Z góry dziękuję
28 sty 11:47
Jerzy:
Tylko na podstawie definicji.
28 sty 11:48
Bleee:
y = lnx ⇔ x = ey
To tylko z definicji... A to jest właśnie definicja logarytmu naturalnego
28 sty 11:49
Bleee:
No chyba że graficznie wyznaczysz funkcje odwrotna i w bliżej nie wyjaśnione sposób zauważysz
że funkcja odwrotna to y = ex
28 sty 11:50
Karolina: Jeśli y=ex to jak na tej podstawie x=ey?
28 sty 11:55
Jerzy:
A kto ci powiedział,że tak jest ?
28 sty 12:03
Karolina: Dobra już wiem. y=e
x to funkcja odwrotna do y=lnx. Teraz tak pomyślałam, że z wykresu mogłabym
wywnioskować że x=e
y, dlatego że na wykresie jest punkt (e,1)
(1,0) (1/e,−1) i można wpaść na pomysł poprzez to przez analogie że x=e
y, ale to tylko moje
przemyślenia
28 sty 12:21