bryły obrotowe
Natalia: 1. prostokąt o bokach a i b obracamy najpierw dookoła jednego, potem wokół drugiego boku.
oblicz stosunek:
a) pół powierzchni całkowitych walców.
b) pół powierzchni bocznych walców
c) objętości walców
2.oblicz objętość walca, wiedząc że przekątna walca na długość p i jest nachylona do
płaszczyzny jego podstawy pod kątem β
3. oblicz pole powierzchni całkowitej walca o objętości V, którego pole przekroju osiowego jest
równe S.
28 sty 11:32
Jerzy:
Co od siebie ?
28 sty 11:36
Bleee:
Jerzy... Od siebie przecież treść podał
28 sty 11:42
Jerzy:
Nie jest nim/nią tak źle. W innym zadaniu sobie radzi
28 sty 11:54
Natalia: 3.
przekrój osiowy walca to prostokąt więc jego pole mogę zapisać jako
S= 2r*h
V= πr2h
wtedy pole całkowite walca
P= 2πr2+2πrh
Ale mam dane tylko V i S więc muszę pole zapisać za pomocą tych oznaczeń ale mam z tym problem
zauważyłam jedynie że 2πrh mogę zapisać jako Sπ
ale co zrobić z 2πr2h?
28 sty 13:17