walec rozszerzenie
Natalia: Prostokąt o długości pzekątnej równej 20 cmi kącie α między tą orzekątną a dłuższym bokiem,
obraca się wokół dłuższego boku. oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły.
28 sty 11:28
Jerzy:
I gdzie masz problem ? Jaka powstanie bryła ? Jaki ma promień podstawy, a jaką wysokość ?
28 sty 11:30
Natalia:

Zrobiłam taki rysunek do tego zadania i nie wiem od czego zacząc oblicznia.
Aby obliczyć objętość i pole powierzchni potrzebuje r i h.
a skoro mam podany kąt i przekątną w trójkącie prostokątnym to korzystam z funkcji
trygonometrycznych?
a co mogę dalej z tym zrobić ?
28 sty 11:42
Jerzy:
Tak, skorzystaj z funkcji trygonometrycznych.
Ile wynosi r ?
Ile wynosi h ?
28 sty 11:44
Natalia: sinα=r/20
r=20sinα
cosα=h/20
h=20cosα
tak?
i w takiej postaci mogę podstawić do wzorów?
28 sty 11:50
Bleee:
Tak... I w takiej postaci podstawiasz
28 sty 11:51
Natalia: dziekuję
28 sty 11:54