pochodna kierunkowa
esteban: Mam policzyć pochodną kierunkową funkcji f(x,y) w punkcie w którym ta funkcja nie jest
różniczkowalna.
| | 3 | | 4 | |
( f(x,y) = √x2+2y2 w P0=(0,0) w kierunku wersosa s=[ |
| , |
| ] ) |
| | 5 | | 5 | |
Czy taka pochodna w ogóle istnieje ? Na wykładzie w takim przypadku było liczone z definicji ,
to jest poprawnie ?
28 sty 02:04
Adamm:
różniczkowalność ≠ istnienie pochodnych kierunkowych
są funkcje które nie są różniczkowalne, a mają pochodne kierunkowe
w każdym kierunku
28 sty 14:01