metodą stycznych newtona
fsdaf: Oblicz √2 metodą stycznych newtona....
Wynik to 1,41...oczywiście,
ale jaki jest wzór na wyraz następny skoro nie ma x... co mam podstawić po 1..
wyraz piewrszy to 1, a dalej co?
27 sty 22:19
jc: f(x)=x
2−2
Wybierz x
0 i licz kolejne wyrazy.
27 sty 22:24
ABC: o gościu od metody trapezów wrócił i znów nie czai...
a
0=1
a
1=1/2(1+2/1)=1,5
a
2=1/2(1,5+2/1,5)=1,41(6)
a
3=1/2(1,41(6)+2/(1,41(6))=1,41421586...
a
n+1=1/2(a
n+2/a
n)
i tak to idzie
27 sty 22:26
fsdaf: Dlaczego x2 −2?
i dlaczego 1/2
27 sty 22:33
ABC:
chyba twoja ostatnia sesja się zbliża

masz jakiekolwiek pojęcie o metodzie Newtona?
rozwiązujesz równanie x
2−2=0
27 sty 22:36
fsdaf: No tak, jutro jest, ale tamte całki numeryczne pozdawałem...
a teraz mnie w konia robiicie bo wzór jest inny wyraz pierwszy minus wartości funkcji przez
pochodną
wartości funkcji.
Hę.. i dlatego nie wiem skąd wzór... ale podstawiłem do tego powyżej i działą.
Ale jutro mam egzamin... troszkę póżno zaczołem...
a jak jesteście tacy mili, to tylko powiedzcie mi skąd się wzięło ten wzór
x2−2
27 sty 22:39
27 sty 22:40
jc:

Nachylenie stycznej w punkcie x
0: f'(x
0) = f(x
0)/(x
1−x
0)
Weź teraz f(x)=x
2−2, a otrzymasz żądany wzór.
27 sty 22:42
fsdaf: albo inaczej, jak do tego dojść...
bo rzouymiem że jak się przenieseie na derugą stronę to otrzymamy √2..
natomiast jeszcze mam pytanie, jak to zrobić dla π
jego wartość wyliczyć.
27 sty 22:43
fsdaf: pewnie coś z tg trzeba bedzie użyć. albo coś.. ale nie wiem, ja się nie znam... nie jestem
matematykiem ;−; xd
27 sty 22:47
ABC:
π tak prosto nie da się wyliczyć niestety
27 sty 22:48
ABC:
jest szereg potęgowy arcus tangens ale nie sądzę żebyś to przyswoił
27 sty 22:49
fsdaf: wyraz poprzedni minus tangens wyraz poprzedniego. taki jest wzór.. właśnie dostałem excelki..;
hmmm mniammm...
Panowie.. i wynik rzeczywiście wychodzi poprawny 3,14....
tylko... oczywiście nie wiem dlaczego x−tgx
27 sty 22:53
fsdaf: panowie, a mam pytanie, czy w regula falsi , każde zadanie wygląda tak samo?
tylko muszę wybrać odpowiedni przedział, i wartości kolejnych licza się zawsze z tego samego
wzoru?
27 sty 22:57
ABC:
zależy co nazywasz regula falsi są różne wersje,
jedne zakładają przeciwne znaki na krańcach przedziału , inne nie
27 sty 22:59
jc: Niby można: xn+1 = xn + sin 2xn
3.0
3.14112000806
3.14159265357
3.14159265359
3.14159265359
27 sty 23:07
jc: xn+1 = xn + sin xn (bez 2)
27 sty 23:08