Bryły. Graniastosłup prawidłowy
jezowj: Bryły. Graniastosłup prawidłowy
Z kwadratowej kartki ABCD wycięto siatkę graniastosłupa prawidłowego. Obwód podstawy tego
graniastosłupa jest równy 36 cm. Ile wynosi obwód kartki ABCD?
Zrobiłem rysunek graniastosłupa prawidłowego z trójkątem równobocznym w podstawie, którego a=12
cm. Narysowałem też kwadrat symbolizujący kartkę. Nie mam pojęcia jak obliczyć obwód kartki.
Proszę o pomoc.
27 sty 21:37
Mila:
Raczej narysuj siatkę sześcianu.
27 sty 22:14
jezowj: Mila. Narysowałem. Wygląda jak "wpisana" w kwadrat. Nie wiem jak dodać zdjęcie.
27 sty 22:18
Mila:

Siatka graniastosłupa prawidłowego czworokątnego : a x a x 2a
4a=36
Obw□=4*4a=4*36=144
27 sty 22:38
Mila:

4a=36
Siatka sześcianu
obw
□=4*4a=144
27 sty 22:42