Działanie łączne, przemienne, el. neutralny i odwrotny
jadeit: Czy działanie: ZxZ −> Z: a*b = a−b+1 a,b ∊ Z
jest łączne, przemienne, istnieje el. neutralny i odwrotny?
łączność: (a*b)*c = a*(b*c)
(a−b+1)−c+1 = a − b +1 − c + 1 = a − b − c + 2
a*(b−c+1) = a − (b−c+1) = a − b + c − 1
czyli nie jest łączne
przemienne: nie będzie, bo odejmowanie nie jest przemienne
el. neutralny: dla a * e = a wychodzi mi e= 1
dla e * a wychodzi mi e= 2a −1 czyli nie ma neutralnego czy coś pomieszałam?
27 sty 21:21
ABC: jeżeli twierdzisz że coś nie zachodzi, najlepiej wskazuj konkretne wartości:
2♠5=2−5+1=−2
5♠2=5−2+1=4
czyli 2♠5≠5♠2
27 sty 21:28
iteRacj@:
zgubiona jedynka ale nie zmienia sytuacji
a*(b−c+1) = a − (b−c+1) +1 = a − b + c
27 sty 21:30
jadeit: a odnośnie el. neutralnego to mam rację, że go nie ma?
27 sty 21:43