Ciągłość, różniczkowalność, minimum lokalne
john: | | x2 | |
f(x) = |
| dla x ≠ 0, 0 dla x = 0 |
| | |x| | |
Czy funkcja jest ciągła w punkcie x = 0?
| | 0+ | |
limx−>0− f(x) = |
| = ∞ |
| | 0+ | |
| | 0+ | |
limx−>0+ f(x) = |
| = ∞ |
| | 0+ | |
f(0) = 0
Czyli wychodzi mi że nie jest ciągła, a w książce pisze że jest
27 sty 20:40
ICSP: | | x2 | |
f(x) = |
| = |x| → 0 gdy x → 0 |
| | |x| | |
więc funkcja jest ciągła.
27 sty 20:42
john: Nie rozumiem
27 sty 20:43
ICSP: Badam granicę funkcji gdy x → 0 i sprawdzam czy jest równa 0.
27 sty 21:02
john: Aa już widzę, dziękuję.
27 sty 21:11
john:
27 sty 21:11