Zdarzenia A,B należą dp tej samej przestrzeni zdarzeń elementarnych
Wjtg: | | 8 | |
Zdarzenia A,B należą dp tej samej przestrzeni zdarzeń elementarnych i P(A')= |
| , |
| | 20 | |
P(B')=0,3. P(A U B) = 0,8. Wtedy P(A n B) jest równe:
A. 0.5
B.0,1
C.0,3
D.1
proszę o rozwiązanie i odpowiedź. Dzięki z góry
ford:
Korzystamy ze wzorów
P(A) = 1 − P(A')
P(B) = 1 − P(B')
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
| | 8 | |
P(A) = 1 − |
| = 1 − 0,4 = 0,6 |
| | 20 | |
P(B) = 1 − 0,3 = 0,7
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
0,8 = 0,6 + 0,7 − P(A∩B)
P(A∩B) = 0,6 + 0,7 − 0,8
P(A∩B) = 0.5
Odp. A