Zadanie z baz
Mateusz: Niech B= {(1,2,3,5),(−2,1,−1,0),(1,1,−1,1),(1,−1,0,−1)} oraz U = lin B. Wtedy
a) dim U = 4 (liczyłem rząd macierzy tych wektorów i wyszedł mi 3) więc fałsz
b) B jest układem liniowo niezależnych − z powyższego wynika, że tylko 3 są niezależne
ale jak rozwiązywałem układ równań wyszło mi, że wszystkie są niezależne − tutaj proszę o pomoc
c)wektor(1,3,4,7) należy do U − tutaj musimy sprawdzić czy jest kombinacja liniowa tych
wektorów w bazie będzie miała taki wektor?
Poproszę o pomoc i wskazanie błędu w rozumowaniu.
Bo skoro mamy bazę to wszystkie wektory w niej muszą być niezależne, prawda?
27 sty 19:17