Liczby zespolone
Loren: Wykonać działania, wynik przedstawić w postaci algebraicznej
| | 5π | | 5π | | (cos |
| +isin |
| )20 * (−1+i)25 | | | 6 | | 6 | |
| |
| |
| |
| | 5πi | |
Próbowałem rozwiązać podany przykład, ale pod końcem wychodzi mi (√2)25e |
| , co jest |
| | 3 | |
niepoprawne. Czy mógłbym prosić o wskazówkę, gdzie popełniam błąd? (oczywiście mój wynik nie
jest jeszcze w postaci algebraicznej)
27 sty 18:05
jc: | | 5 | | 3 | | 7 | | 50 | | 30 | | 2 | | 1 | |
20* |
| + 25* |
| −15* |
| = |
| − |
| =16+ |
| −8+ |
| |
| | 6 | | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 2 | |
27 sty 18:21
Loren: | | 7π | |
Jednym z błędów jest to, że powinno być tam (chyba) e |
| , ale nadal coś się nie zgadza ze |
| | 6 | |
stopniem pierwiastka..
27 sty 18:21
Loren: jc, właśnie skorygowałem ten błąd, ale w odpowiedziach wynikiem jest 2048 + 2048√6.
2048 =
√222, więc gdzie można skrócić ten pierwiastek z 25 do 22?
Inne przykłady wychodzą bez problemu, a z pierwiastkami coś się po prostu psuje.
27 sty 18:27
jc: = − 2−25/2 eiπ/6
27 sty 18:35
Loren: Czy mógłbyś to jakoś rozwinąć?γ
27 sty 18:54
jc: Oczywiście −225/2 eiπ/6
27 sty 19:09
Mila:
√224*√2=212*√2
Ja mam wynik:
−211*(√6+i√2)
27 sty 19:18