Ciągi, Planimetria, Geometria.
LBD: Mam problem z zadniem.. Zawieszam się i nie otrzymuję nic konkretnego..
W okrąg o promieniu 1 wpisano sześciokąt foremny, a następnie w ten sześciokąt wpisano okrąg, a
w otrzymany okrąg wpisano sześciokąt foremny. Proces ten kontynuowano w nieskończoność.
Wyznacz sumę pól wszystkich otrzymanych sześciokątów foremnych.
Wiem, że trzeba to jakoś sprowadzic do ciągu, chyba geometrycznego. Z góry dziękuję za pomoc
27 sty 18:04
ABC:
a wzór na wysokość w trójkącie równobocznym znasz? to cała filozofia do tego zadania
27 sty 18:41
LBD: No, to akurat wiem, nie wiem tylko, jak zapisać pole kolejnego sześciokąta. Z tym głównie mam
problem.
27 sty 19:55
Mila:

a
1=r
1=1
| | a2 | | √3 | |
Sześciokąty są podobne w skali k= |
| = |
| |
| | a1 | | 2 | |
27 sty 20:22