Wielomian
JW: Potrzebuje pomocy przy takim wielomianie. Nie wiem jak się za to zabrać
y3−3y+2=0
27 sty 17:55
ICSP: Δ = (−1/1)3 + (1/1)2 = −1 + 1 = 0
y1 = √2/1 = 1 − podwójny
y2 = −2y1 = −2
27 sty 17:58
ICSP: y1 = 3√2/1
27 sty 17:59
Ula: y3 − y −2y +2 = 0
(y − 1)(y2+y+1) −2(y−1)=0
(y−1)(y2+y+1−2)=0
27 sty 18:00
Mila:
w(1)=1−3+2=0
Dzielisz przez (y−1) , otrzymasz wielomian stopnia drugiego i to już proste będzie.
27 sty 18:01
JW: mógłbyś wytłumaczyć jak to zrobiłeś bo nie za bardzo wiem czemu liczysz delte?
27 sty 18:03
ABC: to jest inna delta niż zwykle
27 sty 18:04
ABC:
możesz tak jak Mila mówi: y3−3y+2=(y−1)(y2+y−2)=(y−1)(y−1)(y+2)
27 sty 18:09
ICSP: Ula już rozpisała.
27 sty 18:13
ABC:
ICSP to 18:00 masz na myśli? podejrzane to jest
27 sty 18:16
ICSP: Tylko trochę.
Pomysł dobry.
Wystarczy usunąć 1 z drugiego i piątego nawiasu.
27 sty 18:19
ABC:
masz na myśli
y
3−y−2y+2=y(y−1)(y+1)−2(y−1)=(y−1)[y(y+1)−2]
no można
27 sty 18:24