teoria
vvool: Ile dodatnich dzielników ma liczba 6n, jeśli wiadomo, że liczba 2n
ma 28 dodatnich dzielników, a liczba 3n ma ich 30?
27 sty 17:45
Adamm:
2k−1, 3m−1 to największe potęgi dwójki i trójki dzielące n
wtedy liczba dzielników 2n = C*(k+1)*m = 28
liczba dzielników 3n = C*k*(m+1) = 30
liczba dzielników 6n = C*(k+1)(m+1)
zatem m|28, (m+1)|30
28 = 7*4, 30 = 5*3*2
stąd
m∊{1, 2, 4, 14}
również k|30 i (k+1)|28, więc stąd
k∊{1, 3, 6}
k=1, 3 nie może być
k = 6, to m=4, C = 1
i wtedy
liczba dzielników 6n = 35
27 sty 18:40
vvool: mógłbyś wytłumaczyć skąd:
wtedy liczba dzielników 2n = C*(k+1)*m = 28?
27 sty 19:04
Adamm:
n = p1a1*...*pnan, to liczba jej dzielników to
(a1+1)...(an+1)
C odpowiada za wkład innych liczb pierwszych niż 2 i 3
k odpowiada za wkład 2
m odpowiada za wkład 3
27 sty 19:19
vvool: 2(k−1) największa potęga dwójki
liczba dzielników 2n = C*(k+1)*m = 28
skoro
k−1 to największa potęga to czemu jest C*(k+1)*m a nie C*k*m
jeśli miałbym liczbę 32 = 25 to rozkład na czynniki to (5+1)=6?
27 sty 19:38
Adamm:
2k | (2n)
i k jest największe
więc 2n = 2k*'coś co nie dzieli się przez 2'
i wtedy '2' ma wkład w liczbę dzielników jako k+1
25 to masz 6 dzielników
27 sty 19:52
vvool: ok na ten moment wydaje mi się, że rozumiem wszystko do momentu
stąd
m∊{1, 2, 4, 14}
skąd to?
27 sty 21:37
Pytający:
m|28 ⇒ m∊{1, 2, 4, 7, 14, 28}
(m+1)|30 ⇒ (m+1)∊{1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 30} ⇒ m∊{0, 1, 2, 4, 5, 9, 14, 29}
⇒
m∊{1, 2, 4, 14}
27 sty 22:02
vvool: ok ten etap też wydaje się zrozumiały
k=1, 3 nie może być
a to skąd?
bo dla k=1 mam jedno 2
a liczba 28 i 30 ma więcej 2 w rozkładzie
k=3 to 2*3=8
a 28:8 ∉ C? ale to chyba zły kierunek
27 sty 22:08
Adamm:
Ponieważ wtedy 'C' nie jest całkowite
28 sty 13:54
vvool: to skoro dla k=1,3 nie pasuje
to czemu pasuje dla k=6?
28 sty 13:59
Adamm:
No nie wiem, ale chyba nie dlatego że C jest całkowite prawda?
28 sty 14:03
vvool: te zadanie jest mocno pokręcone
28 sty 14:06
vvool: no to dalej nie wiem czemu
k=1, 3 nie może być
k=6 może być

28 sty 14:09
Pytający:
"wtedy liczba dzielników 2n = C*(k+1)*m = 28
liczba dzielników 3n = C*k*(m+1) = 30"
Wnioskuj, dlaczego k=1 i k=3 odpadają.
28 sty 22:36
vvool: dalej nie wiem pustka w głowie
28 sty 23:10
28 sty 23:19
vvool: k=1
14(m+1)=30m ⇔ 14m+14=30m ⇔ 16m=14 ⇒ m∉C
k=3
7(m+1)=10m ⇔ 7m+7=10m ⇔ 3m=7 ⇒ m∉C
k=6
4(m+1)=5m ⇔ 4m+4=5m ⇔ m=4 ∊C


k=6, m=4
2n = C*(k+1)*m = 28
2n= C*7*4=28 ⇒ C=1
3n = C*k*(m+1) = 30
3n=C*6*5=30 ⇒ C=1
k=6, m=4, C=1
6n = C*(k+1)(m+1)
6n=1*7*5=35 jej


Pytający &&
Adamm

(miesiąc czasu próba zrobienia zadania, które idzie skumać w 5min lubie takie zadania pare już
mi się takich trafiło)
29 sty 00:55