Odwzorowania
Mateusz: f: R2 −> R2 ,f (x,y) =(ax+by,c+dy). Wówczas
a) jeżeli f jest liniowe to c=0 − tak
b) jeżeli ac = 0 i cd= 0 to f jest monomorfizmem
Tutaj nie wiem do końca z układu wyszło mi że c=0 (oczywiste bo odwzorowanie) i że a =d,
na zajęciach mówili nam, że monomorfizm jest wtedy kiedy jądro ma dim = 0. Tylko co to jest to
jądro
tak dokładnie? i jak to sprawdzić w tym przykładzie? Zrobić macierz odwzorowania?
27 sty 17:43
Mateusz: Po zrobieniu tych macierzy teraz na szybko wyszło mi, że w b będzie prawda
c fałsz, ale proszę jeszcze o wytłumaczenie czym jest jądro
27 sty 17:46
ABC:
do jądra należą wszystkie takie (x,y) że f(x,y)=(0,0)
27 sty 18:06