wielomian
vvool: Dla jakich wartości parametru m, reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=(m+15)x30+(m−15)x29+(m+14)x28+(m−14)x27+...+(m+1)x2+(m−1)x+m2−m}
przez dwumian x+1 jest równa 246.
27 sty 17:15
Bleee:
W(1) =....

= 246 równanie do rozwiazania
27 sty 17:23
vvool: Czemu w(1) a nie w(−1)?
27 sty 17:24
Bleee:
Fakt... W(−1)
27 sty 17:27
vvool: w(−1)=(m+15)+(m−15)(−1)+(m+14)+(m−14)(−1)+...+(m+1)+(m−1)(−1)+m
2−m=246
2(15+14+...+1)+m
2−m=246
S=((1+15)*15)/2=(16*15)/2=8*15=80+40=120
2(120)+m
2−m=246
240+m
2−m=246
m
2−m−6=0
Δ=1+4*6=25
m=(1−5)/2=−2
m=(1+5)/2=3
m∊{−2;3}
27 sty 17:33
Bleee:
Dlaczego przedział? Masz przecież RÓWNANIE
27 sty 17:34
Bleee:
Dlaczego przedział? Masz przecież RÓWNANIE
27 sty 17:35
vvool: to nie jest przedział to klamry { }
27 sty 17:35
Bleee:
To jest ok w tym momencie
27 sty 17:38
27 sty 17:39