Dla jakiej wartości parametru m?
shadowhunter: Dla jakiej wartości parametru m równanie (m2−6)x+m+√6=0 nie ma rozwiązania?
27 sty 16:51
PW: Na pewno dla m=−√6 rozwiązaniami są wszystkie liczby rzeczywiste, sprawdź i dalej pomyśl.
27 sty 17:03
shadowhunter: Wiem, że jest to liczba √6, ale nie mam pojęcia jak to rozpisać
27 sty 17:06
PW: Nie wiem co to znaczy "rozpisać" − to jakieś uniwersalne hasło dla każdej czynności?
27 sty 17:09
6latek: Rownanie linioqwe ax+b=0 jest sprzeczne czyli nie ma rozwiazania jesli
a=0 i b≠0
licz
27 sty 17:11
shadowhunter: Gdyby to było równanie kwadratowe to rozpatrywało by się deltę, żeby dojść do wyniku, a w
przypadku liniowego?
27 sty 17:12
shadowhunter: Dobrze, dzięki
27 sty 17:12
6latek: Mozesz sobie jeszcze zapisac
| | −b | |
jesli a=0 to rownanie liniowe ma jeden pierwiastek x= |
| |
| | a | |
jesli a=0 i b=0 to rownanie liniowe m nieskonczenie wielel pierwiastkow czyli jest tozsamoscowe
.
27 sty 17:18
shadowhunter: Dzięki, przyda się, tak tylko dopytam, skoro a=0 to możemy przez nie podzielić, tak jak jest w
27 sty 17:22
iteRacj@:
@
PW język się rozwija, nie możemy tego nie zauważać
dawniej:
rozpisać długopis
https://sjp.pl/rozpisa%C4%87
dziś: rozwiązać każde zadanie w sposób zrozumiały dla każdego (widocznie takie sposoby
istnieją)
27 sty 17:25
6latek: Oczywiscie moj blad ma byc a≠0 . Dobrze ze wylapales . nie ten przycisk
27 sty 17:26
PW: Po maturze z jezyka polskiego nasza Profesorka powiedziała do koleżanki, która napisała
17−stronicową pracę:
− Aleś się, Kaśka, rozpisała!
Ale to było 50 lat temu, rzeczywiście od tego czasu język się rozwinął (na znaczną długość).
27 sty 17:29
shadowhunter: Nie zastanawiałam się nigdy nad słowem rozpisać
27 sty 17:34
PW: O 17:03 proponowałem sprawdzenie dla m=−√6. Wygląda to tak:
((−√6)2−6)x−√6+p{6]=0
(6−6)x = 0
Widać, że rozwiązaniem jest dowolna liczba rzeczywista.
Naturalną po tym myślą jest;
−A co dla m=√6?
Sprawdzamy:
(6−6)x+√6+√6=0
i widzimy, ze takie równanie nie ma rozwiazań.
Tylko Ty pewnie nie zrobiłaś takiego sprawdzenia, lecz domagasz się "rozpisania". Co to do
licha ma znaczyć? Irytuję się, bo język ubożeje, niebawem wszystko będziemy "rozkminiać" i
"rozpisywać".
Wiele razy widziałem tutaj, gdy po wskazówce "zastosuj wzór skróconego mnożenia" przyszły
maturzysta prosił: "A mógłbyś mi to rozpisać"?
27 sty 17:59
shadowhunter: Spokojnie, poprostu chodziło mi o takie wytłumaczenie jak napisał 6latek, jakby regułkę, a nie
wiedziałam jak to przekazać. Przepraszam, że zdenerwowałam
27 sty 18:42
PW: Aj, to nie było osobiście do Ciebie

, tak sobie marudzę na starość.
27 sty 18:47