dffg
Mięsarz: Skończony ciąg arytmetyczny (an) określony jest wzorem an= 2n+3 .Wzięto kilka końcowych
wyrazów tego ciągu.Ich suma jest równa 145 ,a suma najmniejszego i największego wziętych
wyrazów jest równa 58.Z ilu wyrazów składa się ten ciąg.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
145=29n
n=5 − tyle wyrazów wzięto
No i nie mam pomysłu co dalej
Pytający:
"Wzięto kilka końcowych wyrazów tego ciągu."
Znaczy powiedzmy, że wzięto k ostatnich wyrazów: a
n−(k−1), a
n−(k−2), ..., a
n. Znaczy z
treści masz układ równań:
a
n=2n+3
a
n−k+1+a
n=58
⇒
k=5
Ale pytają o n, nie o k (ile jest wszystkich wyrazów, nie ile końcowych wzięliśmy).
a
n−4+a
n=58
(2(n−4)+3)+(2n+3)=58
4n−2=58
n=15