bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Kanapka: obliczyć liczbę zespoloną
3√4−4i
27 sty 16:13
Ola : to zadanie już dla bardziej inteligentnych niż ja
27 sty 16:21
jc: To nie liczba, tylko zbiór.
27 sty 16:22
Kanapka: wiec jak obliczyć ten zbiór?
27 sty 16:23
jc: Jest to zbiór rozwiązań równania z
3=4(1−i).
Jednym z rozwiązań jest liczba −(1+i)
3√2.
Pozostałe dwa rozwiązania uzyskasz mnożąc wspomniane rozwiązanie
27 sty 16:45
Kanapka: co za kasztan
po chuju wytłumaczyłeś
27 sty 16:47
PW: Proszę uprzejmie, Jaśnie Panie:
| | √2 | | √2 | |
1−i = −√2(− |
| + |
| ) = −√2(cos315°+isin315°) |
| | 2 | | 2 | |
4−4i=−4
√2(cos315°+isin315°)
i wzory de Moivre'a pozwalające wyznaczyć zbiór trzech liczb stanowiących pierwiastek trzeciego
stopnia z tej liczby
27 sty 16:59