Rozwiązać równanie różniczkowe
JW: Rozwiązać równanie różniczkowe. Jakoś mam problem aby wszystko przerzucić na dobre strony.
Proszę o pomoc
y′+ 2y= 4x2+ 1 y(0) =12
27 sty 16:06
Jerzy: Nic nie przerzucaj,to równanie liniowe niejednorodne.
Najpierw rozwiązuj równanie: y’ + 2y = 0 ( rodziel zmenne )
27 sty 16:14
jc: Jedno z rozwiązań można znaleźć dobierając wielomian y=ax2+bx+c.
(2ax+b)+2(ax2+bx+c)=4x2+1
a=2
b=−2
c=3/2
Ogólne rozwiązanie
y = Ke−2x + 2x2−2x+3/2
K dobieramy tak, aby y(0)=12
K=12−3/2=21/2
27 sty 16:17