funkcja górnej granicy całkowania
esteban: Obliczyć pochodną funkcji H(x) = ∫
x2+xsinx e
t2dt
Rozbiłem na sumę dwóch całek H(x) = ∫
0sinx e
t2dt − ∫
0x2+x e
t2dt
I teraz obliczam pochodne poszczególnych składników sumy, jako iloczyn funkcji podcałkowej oraz
pochodnej górnej granicy całkowania, czyli
H'(x)= cosx*e
sin2x − (2x+1)* e
x2+x
Czy to jest poprawne rozwiązanie ? Bo nie do końca to rozumiem

Co jeśli mielibyśmy niezerową
stałą wynikającą z dolnej granicy cąłkowania (w tym przypadku e
0−e
0=0, ale co jakby było ≠0?
czy ta stała znika ze względu na to że funkcja jest różniczkowana czy zostaje?)
27 sty 15:36
Adamm:
H'(x) = cosx*esin2x − (2x+1)* e(x2+x)2
dolna granica całkowania jest bez znaczenia jeśli jest stała
27 sty 15:43
esteban: fakt, źle przepisałem z zeszyciku
A powiedz mi jeszcze w podobnym temacie pytanie , taka granica do policzenia :
| | ∫0sinx √tgtdt | |
limx→0+ |
| = |
| | ∫0tgx √sintdt | |
Prawdopodobnie trzeba tu skorzystać z reguły de l'Hospitala, tylko jak stwierdzić że mamy do
czynienia z którymś z symboli nieoznaczonych odpowiednich do skorzystania z tej reguły ?
Po prostu podstawiam x→0 ⇒ u=sinx→0 ⇒
√tgu→0 ?
W mianowniku podobnie ? Czy robi się to używając jakichś mocniejszych twierdzeń ? trochę nie
jestem przekonany do tego sposobu, bo granice całkowania podstawia się do funkcji pierwotnych
, których nie znamy bo nie liczyliśmy całki
27 sty 15:51
Adamm:
całki są zbieżne bo sin(t) ~ tg(t) ~ t gdy t→0+
dla dowolnej całki ∫0t0 f(x) dx, zbieżnej w sensie Riemanna, niewłaściwej w 0,
możemy spokojnie powiedzieć że ∫0t f(x) dx → 0 gdy t → 0+
faktycznie
∫0t0 f(x) dx = limt→0+ (∫0t f(x) dx + ∫tt0 f(x) dx) =
= limt→0+ ∫0t f(x) dx + ∫0t0 f(x) dx
bo ∫0t0 f(x) dx jest zbieżna jako całka niewłaściwa
27 sty 16:12
Adamm:
dla całek zbieżnych w sensie Lebesgue podobne twierdzenie również zachodzi
27 sty 16:13
esteban: Dzieki, mógłbyś jeszcze tutaj podpowiedzieć ?
| | ∫x2x2+1 ln(t+1)dt | |
limx→+∞ |
| = (*) |
| | x2 | |
Całka z licznika jest rozbieżna, ponieważ ... ?
| | ∞ | |
(*) = [ |
| − > korzystam z reguły de l'Hospitala] = |
| | ∞ | |
| | 2x*ln(x2+2)−2x*ln(x2+1) | | 1 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ ln(1+ |
| ) |
| | 2x | | x2+1 | |
| | 1 | |
1+ |
| → e, zatem (*)=1 |
| | x2+1 | |
27 sty 16:37
Adamm:
np.
całka ≥ ln(x2+1)
27 sty 16:42