matematykaszkolna.pl
funkcja górnej granicy całkowania esteban: Obliczyć pochodną funkcji H(x) = ∫x2+xsinx et2dt Rozbiłem na sumę dwóch całek H(x) = ∫0sinx et2dt − ∫0x2+x et2dt I teraz obliczam pochodne poszczególnych składników sumy, jako iloczyn funkcji podcałkowej oraz pochodnej górnej granicy całkowania, czyli H'(x)= cosx*esin2x − (2x+1)* ex2+x Czy to jest poprawne rozwiązanie ? Bo nie do końca to rozumiem Co jeśli mielibyśmy niezerową stałą wynikającą z dolnej granicy cąłkowania (w tym przypadku e0−e0=0, ale co jakby było ≠0? czy ta stała znika ze względu na to że funkcja jest różniczkowana czy zostaje?)
27 sty 15:36
Adamm: H'(x) = cosx*esin2x − (2x+1)* e(x2+x)2 dolna granica całkowania jest bez znaczenia jeśli jest stała
27 sty 15:43
esteban: fakt, źle przepisałem z zeszyciku A powiedz mi jeszcze w podobnym temacie pytanie , taka granica do policzenia :
 0sinx tgtdt 
limx→0+

=
 0tgx sintdt 
Prawdopodobnie trzeba tu skorzystać z reguły de l'Hospitala, tylko jak stwierdzić że mamy do czynienia z którymś z symboli nieoznaczonych odpowiednich do skorzystania z tej reguły ? Po prostu podstawiam x→0 ⇒ u=sinx→0 ⇒ tgu→0 ? W mianowniku podobnie ? Czy robi się to używając jakichś mocniejszych twierdzeń ? trochę nie jestem przekonany do tego sposobu, bo granice całkowania podstawia się do funkcji pierwotnych , których nie znamy bo nie liczyliśmy całki
27 sty 15:51
Adamm: całki są zbieżne bo sin(t) ~ tg(t) ~ t gdy t→0+ dla dowolnej całki ∫0t0 f(x) dx, zbieżnej w sensie Riemanna, niewłaściwej w 0, możemy spokojnie powiedzieć że ∫0t f(x) dx → 0 gdy t → 0+ faktycznie ∫0t0 f(x) dx = limt→0+ (∫0t f(x) dx + ∫tt0 f(x) dx) = = limt→0+0t f(x) dx + ∫0t0 f(x) dx bo ∫0t0 f(x) dx jest zbieżna jako całka niewłaściwa
27 sty 16:12
Adamm: dla całek zbieżnych w sensie Lebesgue podobne twierdzenie również zachodzi
27 sty 16:13
esteban: Dzieki, mógłbyś jeszcze tutaj podpowiedzieć ?
 x2x2+1 ln(t+1)dt 
limx→+

= (*)
 x2 
Całka z licznika jest rozbieżna, ponieważ ... ?

(*) = [

− > korzystam z reguły de l'Hospitala] =

2x*ln(x2+2)−2x*ln(x2+1) 1 
limx→+

= limx→+ ln(1+

)
 2x x2+1 
 1 
1+

→ e, zatem (*)=1
 x2+1 
27 sty 16:37