Zbieznosc całki
wewewe: Zbadać z definicji zbieżność całki niewłaściwej
Co to znaczy z definicji? Podstawić za nieskończoność t i liczyć tą trudną to policzenia całke?
Wiem jak wykorzystać kryterium porównawcze, ale chyba nie o to tu chodzi.
27 sty 15:17
jc: Całka chyba nie jest trudna.
| | arctg x | | 1 | | arctg x | |
∫ |
| dx = − ∫( |
| )' (arctg x) dx = − |
| |
| | (x+2)2 | | x+2 | | x+2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | x−2 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (x+2)(x2+1) | | 4 | | x+2 | | x2+1 | |
Sam dokończ.
27 sty 15:28
wewewe: Rzeczywiście nie jest trudna do policzenia , dzięki za pomoc.
27 sty 15:38